Corpus of Early Modern Finnish

View resource name in all available languages

Varhaisnykysuomen korpus

Access location:

Tämä korpusversio on haettavissa Kotimaisten kielten keskuksen Kaino-palvelun kautta.

Varhaisnykysuomen korpuksessa on autonomian aikana 1800-luvulla ilmestyneitä eri alojen suomenkielisiä teoksia, vanhimpien aikakaus- ja sanomalehtien vuosikertoja, almanakkakirjoituksia ja asetustekstejä sekä eräitä sanakirjoja.

Mukaan on pyritty saamaan varhaisimmat, tärkeimmät ja (mm. uusintapainosten määrän pohjalta) levinneimmät teokset. Julkaisuja valittaessa on pyritty myös mahdollisimman suureen temaattiseen kattavuuteen, joskin alun perin suomeksi kirjoitettuja teoksia on otettu mukaan enemmän kuin käännöksiä. Nämä on aakkostettu suomentajansa nimellä, kausijulkaisut omalla otsikollaan, muut teokset kirjoittajansa mukaan. Tuntemattomien tekijöiden suomennokset ovat Anonyymi-kansiossa, tuntemattomien kirjoittajien tekstit Muut-kansiossa.

Aineistot kattavat vanhan kirjasuomen ja nykysuomen välissä olevan ajanjakson ja vähän yli. Varhaisin kirja on vuodelta 1809, viimeisin vuodelta 1891, mutta asetustekstejä on aivan vuosisadan loppuun saakka. Suurin osa aineistosta on kuitenkin vuosilta 1810–1880. Tätä myöhempää aineistoa on myös Suomalaisen kirjallisuuden klassikot-korpuksessa (http://urn.fi/urn:nbn:fi:lb-20140730186).

You don’t have the permission to edit this resource.