Corpus of Early Modern Finnish, Kielipankki Version

View resource name in all available languages

Varhaisnykysuomen korpus, Kielipankki-versio

VNSK

Persistent Identifier of this resource:

http://urn.fi/urn:nbn:fi:lb-20140730147

Access location:

Written Finnish from the 19th century (mostly from the years between 1810 and 1880), browsable and searchable on the web. The collection contains published literature, periodicals, newspapers, and dictionaries, among others, with a focus on the earliest and most important publications and a wide thematic coverage. Texts written originally in Finnish were preferred to translations.

License EUPL (http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7774.html).

The corpus is available in Kielipankki - the Language Bank of Finland, http://urn.fi/urn:nbn:fi:lb-2016081203


View resource description in all available languages

Varhaisnykysuomen korpuksessa on autonomian aikana 1800-luvulla ilmestyneitä eri alojen suomenkielisiä teoksia, vanhimpien aikakaus- ja sanomalehtien vuosikertoja, almanakkakirjoituksia ja asetustekstejä sekä eräitä sanakirjoja.

Mukaan on pyritty saamaan varhaisimmat, tärkeimmät ja (mm. uusintapainosten määrän pohjalta) levinneimmät teokset. Julkaisuja valittaessa on pyritty myös mahdollisimman suureen temaattiseen kattavuuteen, joskin alun perin suomeksi kirjoitettuja teoksia on otettu mukaan enemmän kuin käännöksiä. Nämä on aakkostettu suomentajansa nimellä, kausijulkaisut omalla otsikollaan, muut teokset kirjoittajansa mukaan. Tuntemattomien tekijöiden suomennokset ovat Anonyymi-kansiossa, tuntemattomien kirjoittajien tekstit Muut-kansiossa.

Aineistot kattavat vanhan kirjasuomen ja nykysuomen välissä olevan ajanjakson ja vähän yli. Varhaisin kirja on vuodelta 1809, viimeisin vuodelta 1891, mutta asetustekstejä on aivan vuosisadan loppuun saakka. Suurin osa aineistosta on kuitenkin vuosilta 1810–1880. Tätä myöhempää aineistoa on myös Klassikot-korpuksessa.

Aika: 1809–1899

Lisenssi EUPL (http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7774.html).

Korpus on saatavilla Kielipankin Korp-alustalla, http://urn.fi/urn:nbn:fi:lb-2016081203


You don’t have the permission to edit this resource.